TOBB Projektör

Girişimler Burada Hayata Geçer

Projenin Amacı

Gençlerin profesyonel ve sosyal gelişimlerini desteklemek, inovasyon ve girişimciliğe olan ilgisini artırmak,  genç fikirlerin desteklenerek yeni bir girişime dönüşmesi ve ticarileşmesine destek sağlamak  için ilk adımda okullardan gelen proje veya iş fikirlerini içeren başvuruların değerlendirilerek en iyi 50 projenin finalist olarak belirlenmesi.

İkinci adımda; finale kalan proje takımlarına geleneksel girişimcilik ve ileri girişimcilik eğitimleri ile deneyim paylaşımlarını içeren mentörlük programı uygulanarak ilk 10 proje veya iş fikrinin belirlenmesi, üçüncü adımında ise dereceye girmeye hak kazanan takımlara, projelerinin geliştirilmesi, teknolojik girişimler haline getirilmesi ve ticarileşmesi için ihtiyaç duydukları desteğin sağlanarak; hızlı büyüyen ve ölçeklenebilir bir iş modeline sahip    “StartUp” olmaları yolunun açılması amaçlanmaktadır.  

Proje Ortakları

Proje İşleyişi

Başvuru

Takımını oluştur, projeni hazırla ve başvuru formunu eksiksiz doldur!

Değerlendirme

Proje Değerlendirme Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda, gönderilen projeler arasından ilk 50 proje belirlenecek.

Finalistler

İstanbul geneli yapılacak olan değerlendirmede projeleri ilk 50 proje arasına giren takımlar finale kalmaya hak kazanacak.

Mentörlük Desteği

Finale kalan 50 proje takımına Mentörlük desteği verilecektir. Bu kapsamda final takımlarına; girişimcilik eğitimi ve deneyim paylaşımlarını içeren bir eğitim programı uygulanacaktır.

Proje Geliştirme

Program sonrasında takımlara projelerini bu eğitimlerin de desteğiyle geliştirmeleri ve son halini vermeleri için süre tanınacaktır.

Final

Projenin finalinde takımların projelerini Değerlendirme Kuruluna sunmaları istenecektir. Belirlenecek olan en başarılı 10 takıma çeşitli destekler sağlanacaktır.

Projenin Hedef Grupları

İstanbul ili sınırları içerisindeki tüm liseler, bu liselerde öğrenim gören tüm öğrenciler, bu okulların yöneticileri ve öğretmenleri.

Projenin Nihai Fayda Sağlayacağı Gruplar

TOBB, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, İstanbul’daki tüm liseler ile bu liselerde öğrenim gören tüm öğrenciler, bu okulların yöneticileri ve öğretmenleri, odak alanlarda faaliyet gösteren sektör temsilcileri ve paydaşları.

  • İş piyasasının ihtiyacı olan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi,
  • Eğitim ortamlarının geliştirilmesi,
  • Mesleki ve teknik eğitimde eğitim-istihdam-üretim ilişkisinin güçlendirilmesi,
  • Mesleki ve teknik eğitimde girişimciliğin desteklenmesi,
  • Proje takımlarının ve sektör firma çalışanlarının deneyimlerinin karşılıklı olarak paylaşılması, teknolojik iş birliği ve istihdamın sağlanması,
  • Öğrenci ve öğretmenlerin, kültürel ve mesleki donanımlarının artırılması,
  • İstanbul girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve öncelik olarak ülkemizde olmayan girişimlerin oluşması için toplumda farkındalık yaratacak faaliyetlerin yapılması,
  • Proje takımlarının yeni bir iş girişimi olma yolunun açılması ve kuracakları girişimlerin fon ve yatırım almasının sağlanması, networklerinin genişletilmesi,
  • Uzun vadede İstanbul’un küresel rekabet gücünü ortaya koyabileceği ve uluslararası değer zincirinde yüksek katma değerli işlevler edineceği sektörlerde uzmanlaşması ve bu sektörlerin geliştirilmesi hedeflerinden olan katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürün ve hizmetler için Ar-Ge, yenilik ve yaratıcılık odaklılığının sağlanması,
  • Projenin sürekli yaşayan bir sistem haline getirilmesi, böylece gençlerin fikirlerinin devamlı desteklendiği bir girişimcilik merkezinin oluşturulması,
  • İlk 10 proje takımının başarı hikayeleri ile ilk 50 takımın tamamının projelerinin dijital bir doküman haline getirilmesi,
  • Girişimciliğe olan ilginin devamlılığının sağlanması amacıyla projede final takımlarında yer alan öğrencilerin bir arada bulunacağı ve girişimcilik serüvenlerinin sürekli takip edileceği TOBB Genç Girişimciler Kulübünün kurulması hedeflenmektedir.

Başvuru İçin Gerekli Evraklar

Başvuru Formu

Katılım Onay Formu

Veli İzin Formu

Başvuru Şartnamesi

Sıkça Sorulan Sorular

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul’daki resmi ve özel tüm liseler yarışmaya katılma hakkına sahiptir.

Yarışmaya başvuru şartları, web sitesinde yayınlanmış olan TOBB Projektör 2024 Başvuru şartnamesinde yer almaktadır.

Proje takımınızı oluşturarak, web sitemiz üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.

Web sayfamızda yer alan TOBB Projektör 2024 Başvuru şartnamesini inceleyebilirsiniz.

Takımlardan gelen proje veya iş fikirlerini içeren başvurular, değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilerek en iyi 50 proje finalist olarak belirlenecektir. Değerlendirme kriterleri başvuru şartnamesinde yer almaktadır.

Alanında uzman kişilerden oluşan değerlendirme kurulu tarafından değerlendirme yapılacaktır.

Yarışma programları kapsamında verilen destekler hibe niteliğindedir ve geri ödemesizdir.

Başvuru sahiplerine hazır örnek proje ya da geçmiş dönemlerde başarılı olmuş projelerin kopyaları verilememektedir. Bununla birlikte, başvuru evrakının temelini teşkil eden Başvuru Formu projenin yazılma formatını belirlemektedir.

Proje yazımı için okulun dışından destek alınmasında bir sakınca olmamakla birlikte, teknik kapasitenin ve deneyimin oluşturulması için okulun kendi öğrenci ve öğretmenlerinin de sürece dahil edilmesi ve projeyi kendilerinin hazırlaması tavsiye edilmektedir.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan tüm eğitimler ücretsizdir.

TOBB Projektör 2024 Yarışmasına takım halinde başvuru yapılması zorunlu olup, bireysel katılım kabul edilmeyecektir.

Yarışmaya katılacak takımların en az 2 en fazla 4 üyeden oluşması gerekmektedir. Takımlar; öğretmen dahil olarak en fazla 4 kişiden oluşacaktır. (1 öğretmen +1 öğrenci, 1 öğretmen+2 öğrenci, 1 öğretmen +3 öğrenci)

Takımlar tarafından projeleri sisteme yüklendikten sonra girişimcilik eğitimi programına kadar takımlardan öğrenci çıkartılabilecek ancak çıkartılan öğrencinin yerine yeni öğrenci eklenemeyecektir.

Her takımda bir danışman öğretmen bulunmalıdır.

Her takımda yalnızca bir öğretmen yer alabilecektir.

Takımdaki öğretmenin başka bir okula/kuruma tayini çıktığında dilerse projede yer almaya devam edebilir. Okul yönetimin istemesi halinde yerine yeni görevlendirme yapılabilir. Bu durumda [email protected] adresine okul müdürünün veya vekilinin durumu bildiren yazı göndermesi yeterli olacaktır.

Bir okuldan en fazla 7 takım proje başvurusu yapılabilecektir. Aynı okuldan birden fazla başvuru yapılması halinde, aynı öğretmen okulunun birden fazla takımında yer alabilecek olup, bir öğrenci ise sadece bir takımda yer alabilecektir.

Bir takım kendi okulunun öğrencilerinin dışında başka bir okuldan da her bir takımı için takım listesine 1 öğrenci yazma hakkına sahiptir. ( Veli İzin Formunu imzalatıp yarışmaya katılacağı okul yönetimine teslim etmesi ve okul yönetimi tarafından imzalanarak sisteme yüklenecek olan Katılım Onay Formunda ismi yazması zorunludur. ) Farklı bir okuldan öğrencinin takımda yer almış olması toplam takım üye sayısını değiştirmez. Takımdaki toplam sayı öğretmen dahil 4 kişiyi geçmemelidir.

Yarışmaya katılacak öğrencilerin veli izin formunu doldurup velisine imzalattırıp okul idaresine teslim etmesi zorunludur. Web sitesine veli izin formu yüklenmeyecektir.

Okul yönetiminin, okulundaki öğretmen ve öğrencilerden oluşacak takımın yarışmasına katılmasına onay verdiğinin teyid edilmesi için, imzalı katılım onay formunun taratılıp web sitesinde belirtilen alana yüklenmesi gerekmektedir.

Projeniz veya iş fikrinizin hangi odak alanlara yönelik olduğunu belirtmelisiniz.

Projeniz veya iş fikriniz birden çok alanı ilgilendiriyorsa birden çok alan seçebilirsiniz.

Projeniz veya iş fikrinizin hedef pazarını ve hedef kitlesini belirtmenizi açıklamalısınız. Proje veya iş fikrinde, gerçekleşecek faaliyetlerden ya da elde edilecek sonuçlardan etkilenecek kişi veya işletmeler kimlerdir? Hangi sektörlerin ihtiyacına cevap verecek? Mevcut paydaşların ya da sektörün ihtiyaç ve beklentilerini karşılamayı mı yoksa yeni bir piyasa, yeni bir alan ve arz yaratılmasını mı hedeflemektedir? gibi soruların cevaplarını vermeniz istenmektedir.

Proje veya iş fikri ile mevcutta var olan bir ürünün benzeri mi üretilecek, sunulan bir hizmetin alternatifi midir yoksa denenmemiş bir ürün veya hizmet midir? Mevcut ürünlerden/hizmetlerden farkı nedir? gibi soruların cevaplarını vermeniz istenmektedir.

Projeniz veya iş fikrinizin yaratacağı değer nedir? Proje veya iş fikri yenilikçilik, sürdürülebilir kalkınma, en iyi örnekler, çevresel konular, engelli hakları, insan hakları, cinsiyet eşitliği vb.) içermekte midir? gibi soruların cevaplarını vermeniz istenmektedir.

Proje veya iş fikrinde, gerçekleşecek faaliyetlerden ya da elde edilecek sonuçlardan etkilenecek, projeye kaynak (insan, mekân, zaman ve para) katkısında bulunacak, iş birliği yapılacak kişi veya işletmeler kimlerdir? Herhangi bir kurum, kuruluş veya STK ile çözüm ortaklığı yapılacak mıdır? gibi soruların cevaplarını vermeniz istenmektedir.

Proje veya iş fikrinin proje süreç planlaması açıkça yapılmış mıdır? Gerçekleştirilecek faaliyetler, hedeflerle ve beklenen sonuçlarla uyumlu mudur? Mali açıdan faaliyetler nasıl finanse edilip sürdürülebilirlik sağlanacaktır? Kurumsal açıdan faaliyetlerin devam ettirilmesine imkan tanıyan yapılar proje sonunda da devam edecek midir? gibi soruların cevaplarını vermeniz istenmektedir.

Proje veya iş fikrinin hem maddi hem de operasyonel harcamaları bulunur. Bu harcamaların veya maliyetlerinin net olarak belirlenmiş midir? Hangi kaynaklar (Öz kaynaklar, kredi vb.) ile giderilebileceği öngörülmüş müdür? Projenin veya iş fikri için gerekli bütçe ne kadardır? gibi soruların cevaplarını vermeniz istenmektedir.

En fazla 5 resim yükleyebilirsiniz.
Maksimum uzunluğu 1 dk olan sadece bir video yükleyebilirsiniz.
 

Yarışmacı takımların başvurularını takım liderleri aracılığıyla proje resmi web sitesinde www.istanbulggk.org.tr) yer alan TOBB Projektör 2024 Başvuru Formunu doldurarak yapmaları gerekmektedir. Bu form dışında herhangi bir kanaldan başvuru kabul edilmeyecektir.

Öğrencilerin lise öğrencisi olma zorunluluğu olmakla birlikte, yaşı veya sınıfı ile ilgili kısıtlama yoktur. Takım üyeleri lisenin her kademesinden seçilebilecektir.

Fikir aşamasında olan projeler de tabi ki katılma hakkına sahiptir. Cevaplanması istenilen sorulara verilecek olan cevaplar önem taşımaktadır.
 

Projenin ilk aşamasında poster yüklenme zorunluluğu yoktur. Dileyen takımlar resim yerine poster de yükleyebilirler.

Takımlar tarafından proje web sitesine yüklenen projeler veya iş fikirleri değerlendirme kurulu tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecek ve toplam puan üzerinden ilk 50 sırayı almaya hak kazanan başvurular ikinci aşamaya katılmaya hak kazanacaktır.

Projenin ikinci aşamasındaki girişimcilik eğitimlerine ve deneyim paylaşım programlarına katılım zorunludur. Mazeretsiz olarak eksik katılım sağlayan takımlar yarışmadan elenecektir. Tüm soru ve önerileriniz için [email protected] adresinden bizimle iletişme geçebilirsiniz.
 
Eğer aynı projeye ilişkin düzenleme yapacaksanız. Aynı proje adı ile başvurup parantez içerisine yenileme yazmanız yeterli olacaktır. Aynı proje adıyla yapılan başvurularda son yapmış olduğunuz başvuru üzerinden değerlendirme yapılacaktır.
 

Evet. Bilim ve Sanat Merkezleri de şartnamedeki katılımcı sayısına uygun olarak katılım sağlayabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus şudur. Öğrenciler aynı okulda eğitim görmelidir. Sadece, farklı okuldan 1 öğrenci takımda olabilir. (1 öğretmen A okulundan 3 öğrenci veya 1 öğretmen A okulundan 2 öğrenci B okulundan 1 öğrenci veya 1 öğretmen A okulundan 1 öğrenci B okulundan 1 öğrenci veya 1 öğretmen A okulundan 1 öğrenci )